День Європи

28 Березня 2024 - 17:46

Щорічно у третю суботу травня в Україні відзначають День Європи.  Для українців  – це особливий день, адже Україну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

 

 

 


Довідково. Рада Європи це свято відзначає 5 травня, 9-го – Європейський Союз. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана 1950 року, саме тому його називають ще  «Днем Шумана».

Цікаві факти про Євросоюз

Представництво Європейської Комісії в Україні з’явилось у Києві майже одразу після проголошення Незалежності – 1993 року.

У 2012 році Євросоюз став лауреатом Нобелівської премії миру.

Після виходу у 2020 році Великої Британії, ЄС нараховує 27 країн-учасників.

У ЄС немає власних збройних сил, однак більшість країн-учасниць входять до НАТО.

Музика європейського гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині музичного твору Бетховен поклав на музику «Оду до радості», яку написав 1785 року Фрідріх фон Шиллер. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен. У 1972 році «Ода до радості» стала гімном Ради Європи. Відомому диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано, для духових інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа. У 1985 році гімн схвалили президенти та глави урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу.

ЄС є найбільшим торговим партнером України та її найщедрішим донором.

В Європарламенті на засіданнях можна використовувати 24 офіційні мови ЄС.

Офіційна валюта – євро – використовується у 19 країнах ЄС.

Найпопулярніше місто Європи – Париж, його відвідують найбільше туристів.