Про відзначення Дня Соборності України та 73-Ї річниці утворення Закарпатської області у складі України

29 Березня 2024 - 14:06

На виконання листа департаменту освіти і науки облдержадміністрації 18.09.2019 №01-15/249 «Про відзначення в області Дня Соборності України та 73-ї річниці утворення Закарпатської області у складі України»  у закладах освіти Перечинської ОТГ проведено заходи, присвячені відзначенню Дня Соборності України та 73-ї річниці утворення Закарпатської області у складі України.

Проведені заходи мали на меті ознайомити учнів із цінністю людської свободи, важливістю громадянської гідності, патріотизму, незалежності та дали змогу молодому поколінню формувати навички правильно висловлювати і відстоювати власну думку, зрозуміти історичну значущість возз’єднання українських земель. В учнів формували та виховували через проведені заходи почуття патріотизму, громадянської свідомості, соціально активної позиції, поваги до мужності та свободи українського народу, його історії.

       

Виховні години за темами: «100 річчя Акту злуки», «22 січня – День Соборності України», «У єдності наша сила», «Україна – держава соборна одна на всіх, як оберіг», «73 роки разом», «Схід і Захід разом», «Україна в нас одна», «Ми – українці!» були проведені у Перечинській гімназії, Перечинській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Зарічівській, Сімерківській ЗОШ І-ІІ ступенів, Ворочівській ЗОШ І ст.

Учителі історії та учні 7-10 класів презентували фотоколажі, презентації «Я люблю Україну», «Соборна мати Україна одна для всіх, як оберіг»; краєзнавчі презентації з історії української державності «На шляху до свободи та незалежності», інформаційні хвилинки у формі історичних довідок «Славетні імена України», «Великі творці Соборності»; уроки «Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг».

      

Учитель історії Перечинської гімназії Мартон І.І провів виховний захід на тему «Героїчними сторінками сучасної історії», на якому учні висловлювали власні судження та переживання із зазначеної тематики.

Проведено круглий стіл з учнями 6(10) класу у приміщенні читального залу бібліотеки «Соборність дорогою ціною: історія та сучасність», під час якого учасники проаналізували основні кроки України на шляху до єдності, дали оцінку сучасним подіям в Україні (вчитель правознавства Перечинської гімназії Вишняк А.М.) та круглий стіл «Історія та сьогодення української соборності» (учитель історії Зарічівської ЗОШ І-ІІ ступенів Ворон М.П.).

Було також організовано перегляд фільмів «Акт Злуки: відтворення історичної правди», «Українська революція. Втрачена держава». У закладах освіти також переглянуто документальні фільми «Срібна земля – шлях до України» про історію утворення Закарпатської області (Перечинська гімназія, Кость В.В.), «Свято Злуки. Політика пам’яті», «Схід і Захід разом» (Зарічівська ЗОШ І-ІІ ступенів, Ворон М.П.).

Проведено флешмоби: «#патріоти» у Перечинській гімназії з учнями 1(5) класу актив шкільного самоврядування (заступник директора з ВР Кость В.В., президент гімназії Ганчак Юлія, заступник президента Луцук Аліна), «Єдина Україна» (Ворочівська ЗОШ І ст.), «Живий ланцюг» як символ єдності України» (Зарічівська ЗОШ І-ІІ ступенів). Учні Перечинської гімназії Годований Микола та Беца Антоніна взяли участь у районних заходах, присвячених 100-річчю Акту злуки.

      

У бібліотеках закладів загальної середньої освіти були організовані книжкові тематичні виставки: «Соборна Україна: від ідеї до життя»; огляд літератури «Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна!»;  у шкільних музеях проведені меморіальні екскурсії, фотовиставки «Обличчя Євромайдану», «Україна в нас одна».

У кабінетах та класних кімнатах укладено тематичні полички зі змінними експрес-виставками «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!», де зібрано ілюстративний матеріал, художні видання відповідної тематики.

У школах були організовані виставки малюнків «Соборна Україна – це значить, що наша Держава – єдина!», «Я живу в Україні».

Педагоги-організатори та лідери учнівського самоврядування випустили стіннівки «Україна – соборна, незалежна держава»; оформили інформаційні стенди «Україна Соборна».